Aktuellt - Aktiviteter 


Kallelse till Akademins Ordinarie HöstmöteFinlands Svenska Måltidsakademi har den stora glädjen inbjuda alla medlemmar till akademins ordinarie höstmöte Lördagen den 27 november 2021. Mötet hålls fysiskt i Helsingfors på Busholmen vid Marthaförbundets Möteslokal Viktoria och Marthaköket, adressen är:


Medelhavsgatan 14 C, 00220 Helsingfors. Ingången är vid C-trappan (Livornogatan). Tryck in koden 142 och bilden på en klocka, så öppnar vi. Spårvagn 9 går ändra fram).
För dem som inte kan delta fysiskt finns det även möjlighet att delta via Microsoft Teams. Länken till teamsmötet hittar du längre ner i detta meddelandet.

Vi ber alla som tänker delta fysiskt att meddela sitt deltagande till sekreteraren före den 15 november på e-postadressen maltidsakademin@gmail.com  märk e-posten med "deltar fysiskt".

Vi önskar alla medlemmarna hjärtligt välkomna till FSMakas första fysiska Ordinarie Höstmöte.

För er som inte kan delta fysiskt är Inbjudan till Webbinarmötet här nedan.

Du är inbjuden till ett möte med Microsoft Teams

titel: Ordinarie Höstmöte 27 november klockan 13:30 - 16:00 Finsk tid
tid: lördag 27 november 2021 13:30.
ansluta till din dator eller mobilappen

Finlands Svenska Måltidsakademi rf.
Christian Tikkanen
Sekreterare


Finlandssvenska Matkulturdagen firar 30 år. Läs mera HÄR

För att fira matkulturdagens 30 år första år bjuder Marthaförbundet på en digital liveshow i matkulturens tecken. Alla matentusiaster kan således följa med sändningen hemma i sin egen soffa.

Lördagen den 9.10 klockan 12.00 bjuder Marthaförbundet upp till en direktsänd jubileumsshow på Facebook. Kommunikatör Linn Jung leder programmet tillsammans med matkreatören Tara Junker, hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och ekologirådgivare Anita Storm. Du hör också experterna Yrsa Lindqvist, Solveig Backström, Bo Lönnqvist och Andrea Hasselblatt ge sin syn på var den finlandssvenska matkulturen står idag.

Vi tittar bakåt på de 30 åren vi har jobbat i matkulturens tjänst och vi blickar framåt - vart är den finlandssvenska matkulturen på väg? Vi möter kreatörerna bakom årets splitternya matkulturmagasin "Köttkunskap - Från nos till svans" och vinnaren av årets matkulturpris. Vi bjuder också ett besök på Strömmingsmarknaden där marthorna sprider kunskap under helgen 8.9.10.

Sändningen går ut på Facebook, men också du som inte är registrerad på Facebook kan se sändningen. Tryck "kommer" i evenemanget redan idag! Sändningen bandas, så du som inte har möjlighet att se sändningen i realtid kan se den senare. Följ Marthaförbundets sociala medier för aktuell information om evenemanget.


Embla Food Awards 2021

Känner du till någon matexpert?

Registreringen till den nordiska mattävlingen Embla Food Awards 2021 startar den 1 oktober.

Konkurrensen mellan nordiska matproducenter, måltidskreatörer och matturistdestinationer är hård. Det nordiska köket är känt för sina rena smaker och högkvalitativa och närproducerade råvaror. Det är därför nordisk mat är välkänd och trendig.

Den nordiska mattävlingen Embla syftar till att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten genom att respektera människorna bakom maten, säger Bjorn Gimming, ordförande i norska producentförbundet och programledare för tävlingen 2022.

Den nordiska mattävlingen hålls nu för tredje gången. Prisutdelningen kommer att hållas i Oslo den 11 mars 2022.

Anmälan till tävlingen har börjat. Tävlingen hålls i sju olika kategorier. Du kan anmäla dig själv, en kollega eller din förebild i tävlingen. Ge också tips om tävlingen till livsmedelsindustrins aktörer du känner.

Läs mera HÄR


Svenska litteratursällskapet i Finland 
Brinner du för lokala råvaror, ärvda recept, praktiska huskurer och självhushållning? Redan på 1700-talet var de viktiga hörnstenar i herrgårdshushållet, och det allra bästa sparade man i handskrivna hushållsböcker. Här får vi följa med på en spännande matkulturresa via 1900-talet fram till i dag, och på vägen får vi veta hur det är att laga, och avnjuta, en autentisk sillpudding från 1700-talet. 


Samtal mellan tuggorna med Anders och Tara

Anders Fagerlund och Tara Junker möts i ett samtal om mat som sträcker sig över såväl generations- som regions gränserna. Finns det mer likheter än olikheter? Och framförallt, vad betyder måltidstradition för dem? Samtalet bandades den 4 maj 2021.


Hur kan en 90-årig kokbok vara mer aktuell än någonsin? Vem var egentligen Runa Melander och vad betyder Högvalla för den finlandssvenska matkulturen? Marthaförbundets Elisabeth Eriksson och Karin Lindroos diskuterar finlandssvensk matkultur tillsammans med Yrsa Lindqvist, förste arkivarie på Svenska litteratursällskapet i Finland. Inspelningen är från 2019 när Marthas Kokbok fyllde 90 år. 


Läs mera HÄR

Måltidsforskning:

Måltiden är ett mänskligt socialt fenomen, ett av de mest centrala i livet. Genom gränsöverskridande forskning söks kunskap såväl som social och kulturell förståelse för betydelsen av ätande, smak, bemötande och ledning inom besöksnäring och offentlig sektor ur hållbarhetsperspektiv.  Hotell och restauranghögskolan, Örebro universitet förser oss med det senaste inom måltidsforskning på det internationella planet. Här hittar du allt som handlar om måltidsvetenskap.
Hotell och restauranghögskolan Grythyttan


Grattis på födelsedagen

Den 28 mars 2020 hölls det konstituerande mötet för den organisation som skall främja finlandssvensk matkultur. I dag är det exakt 1 år sedan Finlands Svenska Måltidsakademi grundades. Det är väl knappast någon som hade kunnat tänka sig att året skulle bli ett pandemins år. Ett år som präglades av oundvikliga karantäner och isolationer, någonting som inte alls var så kul.

Men det finns ljuspunkter och den mest uppenbara är våren. Solen börjar värma och dagarna blir längre, naturen den vaknar upp lika tröstefull som alltid. Trots allmänt elände så kommer vi inte undan det faktum att naturens oemotståndliga kraft ger oss styrka och hopp och det känns faktiskt lite bättre.

Nu blickar vi i Finlands Svenska Måltidsakademi framåt i den förhoppningen om att kunna ordna med kursverksamhet, föredrag, seminarier, ja, rätt och slätt evenemang där man fysiskt kan delta och bli mera känd med den Finlandssvenska matkulturen.

Redan till hösten hoppas vi på ett fysiskt möte, ett möte där den finlandssvenska matkulturen står i centrum. Sätt redan nu datumet den 9 oktober bakom öret då firar vi tillsamman med Finlands svenska Marthaförbund den finlandssvenska matkulturdagen, ett 30 års jubileum med allt vad det innebär.

Finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1991 årligen den 9 oktober. Följ med här på vår hemsida det kommer information fortlöpande. Du kan läsa mera om finlandssvenska matkulturdagen på Marthaförbundets hemsida. HÄR


FSMAKApodden är Finlands Svenska Måltidsakademis egen podd. Här kan du lyssna på allt som berör den finlandssvenska matkulturen, vi pratar om mat och måltid, möter personer som är professionella matkreatörer, matentusiaster eller bara älskar god mat, kort sagt alla. I det första avsnittet ger vi er en introduktion över själva podden. Vi hörs!.


Ålands Landsbygdscentrum är ett frivilligt samarbetsorgan för fjorton olika organisationer som bidrar till att utveckla och bredda näringsverksamheten på den åländska landsbygden. Genom rådgivning, utbildning, demoodling och projektverksamhet vill vi inspirera och främja lönsamt landsbygdsföretagande. Tillsammans bildar vi ett centrum för kunskapsuppbyggnad. 


Ny Nordisk Mat Åland
är en referensgrupp som driver mataktiviteter. Gruppen vill stärka Åland som gastronomisk region och vill uppmuntra till samarbete.  


AXGANPODDEN - för dig som producerar mat, köper mat, äter mat, säljer mat, intresserar dig för mat... en podd för ALLA egentligen. Axganpodden handlar om hållbarhetsarbetet i den åländska livsmedelskedjan. Vi står inför stora hållbarhetsutmaningar och sättet som vi producerar mat behöver förändras i grunden. Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi har tagits fram för att skapa en gemensam vision för hur detta ska gå till. Aktuellt januari 2021 

Finlands Svenska Marthaförbund. 

Medlemsnytt

Finlands Svenska Marthaförbund och Finlands Svenska Måltidsakademi har en hel del gemensamt inte bara genom språket men också socialt, kulturellt och historiskt, Martha-förbundet och Finlands Svenska Måltidsakademi värnar speciellt om den finlandssvenska matkulturen.  Martha-förbundet har också en hel del olika projekt som lyfter upp viktiga frågor om mat och måltid på lik linje som vi i den Finlands Svenska Måltidsakademin har som vår uppgift. 


Aktuellt juli 2020

#potatis365

Potatis har redan ett tag förutspåtts att bli ett nytt matfenomen, och att finländarna ska återupptäcka potatis vid sidan av pasta och ris.

- Det är dags att potatisen reser sig ur kolhydratträsket, där den hamnade i och med lågkolhydratkosten "karppaus", och återfår den uppskattning den är värd. Därför samlar vi nu branschens aktörer och lyfter potatisen till den position där den, som en smaklig, enkel och trendig råvara, förtjänar att vara, berättar projektets dragarduo Laila Matikainen, ombudsman på Potatisbranschens samarbetsgrupp PAYR, och Suvi Anttila, marknadsförings- och kommunikationsdirektör på ProAgria.