Aktuellt - Aktiviteter 


Svenska litteratursällskapet i Finland 
Brinner du för lokala råvaror, ärvda recept, praktiska huskurer och självhushållning? Redan på 1700-talet var de viktiga hörnstenar i herrgårdshushållet, och det allra bästa sparade man i handskrivna hushållsböcker. Här får vi följa med på en spännande matkulturresa via 1900-talet fram till i dag, och på vägen får vi veta hur det är att laga, och avnjuta, en autentisk sillpudding från 1700-talet. 


Samtal mellan tuggorna med Anders och Tara

Anders Fagerlund och Tara Junker möts i ett samtal om mat som sträcker sig över såväl generations- som regions gränserna. Finns det mer likheter än olikheter? Och framförallt, vad betyder måltidstradition för dem? Samtalet bandades den 4 maj 2021.


Hur kan en 90-årig kokbok vara mer aktuell än någonsin? Vem var egentligen Runa Melander och vad betyder Högvalla för den finlandssvenska matkulturen? Marthaförbundets Elisabeth Eriksson och Karin Lindroos diskuterar finlandssvensk matkultur tillsammans med Yrsa Lindqvist, förste arkivarie på Svenska litteratursällskapet i Finland. Inspelningen är från 2019 när Marthas Kokbok fyllde 90 år. 


Måltidsforskning:

Måltiden är ett mänskligt socialt fenomen, ett av de mest centrala i livet. Genom gränsöverskridande forskning söks kunskap såväl som social och kulturell förståelse för betydelsen av ätande, smak, bemötande och ledning inom besöksnäring och offentlig sektor ur hållbarhetsperspektiv.  Hotell och restauranghögskolan, Örebro universitet förser oss med det senaste inom måltidsforskning. Här hittar du allt som handlar om måltidsvetenskap.
Hotell och restauranghögskolan Grythyttan


Grattis på födelsedagen

Den 28 mars 2020 hölls det konstituerande mötet för den organisation som skall främja finlandssvensk matkultur. I dag är det exakt 1 år sedan Finlands Svenska Måltidsakademi grundades. Det är väl knappast någon som hade kunnat tänka sig att året skulle bli ett pandemins år. Ett år som präglades av oundvikliga karantäner och isolationer, någonting som inte alls var så kul.

Men det finns ljuspunkter och den mest uppenbara är våren. Solen börjar värma och dagarna blir längre, naturen den vaknar upp lika tröstefull som alltid. Trots allmänt elände så kommer vi inte undan det faktum att naturens oemotståndliga kraft ger oss styrka och hopp och det känns faktiskt lite bättre.

Nu blickar vi i Finlands Svenska Måltidsakademi framåt i den förhoppningen om att kunna ordna med kursverksamhet, föredrag, seminarier, ja, rätt och slätt evenemang där man fysiskt kan delta och bli mera känd med den Finlandssvenska matkulturen.

Redan till hösten hoppas vi på ett fysiskt möte, ett möte där den finlandssvenska matkulturen står i centrum. Sätt redan nu datumet den 9 oktober bakom öret då firar vi tillsamman med Finlands svenska Marthaförbund den finlandssvenska matkulturdagen, ett 30 års jubileum med allt vad det innebär.

Finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1991 årligen den 9 oktober. Följ med här på vår hemsida det kommer information fortlöpande. Du kan läsa mera om finlandssvenska matkulturdagen på Marthaförbundets hemsida. HÄR


FSMAKApodden är Finlands Svenska Måltidsakademis egen podd. Här kan du lyssna på allt som berör den finlandssvenska matkulturen, vi pratar om mat och måltid, möter personer som är professionella matkreatörer, matentusiaster eller bara älskar god mat, kort sagt alla. I det första avsnittet ger vi er en introduktion över själva podden. Vi hörs!.


Ålands Landsbygdscentrum är ett frivilligt samarbetsorgan för fjorton olika organisationer som bidrar till att utveckla och bredda näringsverksamheten på den åländska landsbygden. Genom rådgivning, utbildning, demoodling och projektverksamhet vill vi inspirera och främja lönsamt landsbygdsföretagande. Tillsammans bildar vi ett centrum för kunskapsuppbyggnad. 


Ny Nordisk Mat Åland
är en referensgrupp som driver mataktiviteter. Gruppen vill stärka Åland som gastronomisk region och vill uppmuntra till samarbete.  


AXGANPODDEN - för dig som producerar mat, köper mat, äter mat, säljer mat, intresserar dig för mat... en podd för ALLA egentligen. Axganpodden handlar om hållbarhetsarbetet i den åländska livsmedelskedjan. Vi står inför stora hållbarhetsutmaningar och sättet som vi producerar mat behöver förändras i grunden. Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi har tagits fram för att skapa en gemensam vision för hur detta ska gå till. 



Aktuellt januari 2021 

Finlands Svenska Marthaförbund. 

Medlemsnytt

Finlands Svenska Marthaförbund och Finlands Svenska Måltidsakademi har en hel del gemensamt inte bara genom språket men också socialt, kulturellt och historiskt, Martha-förbundet och Finlands Svenska Måltidsakademi värnar speciellt om den finlandssvenska matkulturen.  Martha-förbundet har också en hel del olika projekt som lyfter upp viktiga frågor om mat och måltid på lik linje som vi i den Finlands Svenska Måltidsakademin har som vår uppgift. 


Aktuellt juli 2020

#potatis365

Potatis har redan ett tag förutspåtts att bli ett nytt matfenomen, och att finländarna ska återupptäcka potatis vid sidan av pasta och ris.

- Det är dags att potatisen reser sig ur kolhydratträsket, där den hamnade i och med lågkolhydratkosten "karppaus", och återfår den uppskattning den är värd. Därför samlar vi nu branschens aktörer och lyfter potatisen till den position där den, som en smaklig, enkel och trendig råvara, förtjänar att vara, berättar projektets dragarduo Laila Matikainen, ombudsman på Potatisbranschens samarbetsgrupp PAYR, och Suvi Anttila, marknadsförings- och kommunikationsdirektör på ProAgria.