Den Nationella Fisksoppsdagen 9 Februari 2021.

04.02.2021

Text och Bild: Christian Tikkanen

Vem har väl inte i det dystra vintermörkret önskat sig till medelhavets klarblå vatten och det stjärnklara nätterna med cikador som spelar i snart sagt varje buske, eller det ljumma kvällarna med varma vindar som smeker ens kind, jag tror att det flesta av oss har nog låtit den drömmen bli verklighet åtminstone en gång i livet, kanske till och med flera gånger.

Den Franska medelhavskusten är ett av många resmål om man väljer att komma undan det Nordiska vintermörkret och den tidvis bitande kölden. Men det finns också andra goda skäl för att landstiga på den Franska medelhavskusten, här är den gastronomiska upplevelsen i form av klassiskt franskt kök och havets gåvor en ren njutning och livsstil. Här värdesätts den lokala råvaran med en sådan charm att även den solbrändaste och brunaste turist bleknar i jämförelse och bara blir till en vit prick på den annars så välfyllda solstranden.

I likhet med den så välkända franska fisksoppan, Bouillabaissen, och provinsen Provence rika historia med sin omedelbara närhet till medel-havs-kusten, det teatraliska uppförandet av soppan och områdets otroliga råvarutillgångar så borde också det Österbottniska landskapet i Finland kunna mäta sig i jämförelsen, om nu inte i en så lika stor historisk betydelse men nog i det Gastronomiska hänseendet.

Bouillabaissen omges av en vacker natur och atmosfär och det färska råvarorna direkt ur havet spelar en avgörande roll för soppans härliga doft och smak. Man kan nog utan att överdriva hålla med i det uttalande som myntats av stora gastronomer om att den franska fisksoppan, bouillabaissen, är medelhavets signaturmelodi.

Jag vågar utan åthävor och med rak rygg påstå och hävda att den Finländska naturen och våra kustområden och speciellt det Österbottniska kustnära områden runt omkring kvarken och bottniska viken där jag själv är uppvuxen är lika attraktivt och hänsynslöst vackert som den franska medelhavskusten. Vi har en otroligt vacker natur, med en ännu vackrare skärgård och faktiskt en hel del fantastiska råvaror att ösa upp ur i detta havsområde. Bouillabaissen innehåller som vi alla vet minst fyra stycken olika fisksorter och i varje fall två till tre olika skaldjur, en del rotfrukter och obligatoriska kryddor.

Den Franska Soppan får sin karaktäristiska doft och smak av den härliga fond man kokar på allt avskär, puts och benrester från fisk, varefter man tillsätter alla de goda rotfrukterna som selleri, morot och potatis. Fiskarna och skaldjuren åker i soppan hela och det hela avrundas med en stor bukett färska kryddor.

Den nationella fisksoppsdagen till ära vill jag lyfta fram mitt egna bidrag: en Österbottnisk fisksoppa som på alla sätt och vis är minst lika värdefull, god och lika åtråvärd som den franska. Min fisksoppa den innehåller fyra olika fiskar och rotfrukter som bland annat potatis, sellerirot, purjolök och kålrot och örter, gräslök, dill, persilja och libbsticka . Fonden kokas på det avskär och puts som kommer av fisken. Rotfrukterna skärs i antingen lagom stora tärningar eller i små knippen och örterna skärs i strimlor och åker i soppan först när den serveras. Den här fisksoppan är enligt min mening det Österbottniska svaret på den Franska fisksoppan och kan med stor stolthet även den få gå under devisen "fisksoppan från Österbotten, bottniska vikens signaturmelodi".

Österbottnisk Fisksoppa
Recept för 8 personer
Ingredienser:

400 g sik
400 g abborre
400 g lax
4 st strömmingar, rensad och skuren i små bitar
2 st gul lök
3 vitlöksklyftor
3 st morötter
3 st potatis
1 st mindre kålrot
4 st palsternacka
1 liten sellerirot
1 st purjo
1 dl tomatpuré
1 bunt dill
1 bunt persilja
1 bunt gräslök
2 till 3 stjälkar libbsticka
Vatten

Tag fram en 5 liters kastrull och tärna ned alla ansade rotfrukter tillsammans med vitlöken, fyll på med vatten tills det täcker rotfrukterna, låt detta koka i 45 minuter varefter man tillsätter strömmingen och tomatpurén och låter den koka samman med grönsakerna i ytterligare 10 minuter. Under tiden soppan kokar skär man resten av fisken i lagom stora bitar med eller utan ben, tillsätter dem i sopp koket, rör om försiktigt och låter soppan sjuda tills fisken är genomkokt, salta och peppra och smaka av. Avsluta med att lägga i den fin skurna dillen, gräslöken, persiljan och libbstickan och vill man kan man montera i några matskedar osaltat smör och en näve färsk skuren rå lök. Grädde behöver inte denna soppa, den har så många goda aromer i sig att den kräver ingen avrundning med grädden, men självklart, vill du ha grädde i den så är 2 dl nog till att smörja upp soppan.

Hur skall då sedan denna soppa ätas, jo föreställ dig följande, när soppan med fisken är färdigkokt, lyfter man försiktigt upp alla fiskbitar på ett eget serveringsfat, soppan med det kokta rotfrukterna slevas upp i djupa tallrikar och serveras som förrätt tillsammans med ett ordentligt hembakt österbottniskt bonde bröd. Därefter går man över till att avnjuta den fisk man lagt på serveringsfatet tillsammans med det goda brödet och har det mot förmodan lämnat kvar av soppan använder man den som sås till fiskarna, det här är det närmaste man kan komma i att försöka efterlikna bouillabaissen vad det gäller i gastronomisk hänseende.

Eller så bara slevar du upp allting på en djuptallrik och avnjuter soppan som den är utan något större teatraliskt uppförande. Lycka till.

Länge leve den finländska fisksoppan och all ära till våra egna farvatten.

Bon appetit.