Friluftsmat

10.03.2021

Text och bild: Peter af Björksten

Ut på tur och njut av natur

Som känt är älskar vi Finlandssvenskar att umgås tillsammans och ha det roligt, vi är väldigt sociala, pratsamma, njuter av god mat samt en snaps eller två, sist men inte minst vi älskar att kramas.

Hur gick det sen? Mumintrollet gick den långa kusliga vägen hem, hur gick det sen?

Vi har nu varit på vår kusliga väg redan ett år i skrivandes stund och ännu heller inte hemma.

I dessa pandemitider har vi haft svårt ja nästan omöjligt att umgås och njuta tillsammans av trevlig samvaro till en härlig middag i bästa sällskap. Men visst kan vi umgås, vara tillsammans, ha möten utan teams eller zoom och framförallt njuta av god mat UTE I NATUREN.

Tänk vad lyckligt lottade vi är i Norden med våra fyra härliga årstider, alla lika värdefulla. Så varför inte samla i hop ett gäng kompisar, arbetsvänner, grannar eller hela familjen. Utgå ifrån att göra en meny som går att tillreda på öppen eld, försök att undvika enbart grillkorv för att få litet variation. Du kan med fördel förbereda maten hemma i ditt kök. Börja gärna med rätter som inte behöver så många kastruller och pannor. Jag ger här ett exempel på en enkel trerätters lätt meny som går lätt att tillreda och avnjuta i skogen.

När du väl kommit igång så kan du börja kocka på allvar över öppen eld eller så kan du använda dej av stormkök. Gamla konfiskerade kastruller och stekpannor hittar du säkert där hemma i något hörn, visst finns det ett väldigt utbud på marknaden av kokkärl och dylikt som är just lämpade för ute matlagning men man klarar sej bra med enkla medel.

Nedan några grundtips:

  • Klä dej rätt
  • Kolla väderleken, särskilt varningar för skogsbrand och vindvarningar
  • Använd aldrig engångskärl, muggar eller bestick. Tänk på miljön.
  • Var noggrann med hygienen även i naturen
  • Kolla upp färdiga vindskydd och eldstäder på förhand där ni kan umgås och göra upp eld
  • Se till att elden har slocknat innan du går vidare
  • Städa efter dej noga och lämna ingenting kvar i skogen
  • Så länge pandemin varar, kom i håg avstånd

Njut av den rena och friska luften och den fina naturen, njut av den goda maten ni själv varit med och tillreda, njut av det fina sällskap ni har med er. Kom ihåg att KRAMAS när det blir tillåtet.


SANDWICH MED ÄLGCARPACCIO

600 g älgfilé (En vegetarisk variant kan du göra med rödbeta, morot eller batat)
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Olivolja
Fullkornstoast
Crème fraiche (Oatly)
1 st. rödlök
Bred crème fraiche på brödskivorna. Lägg på lövtunna skivor av älgfilé. Smaksätt med nymalen svartpeppar och flingsalt och "drippla" därefter olivoljan på bröden. Låt stå och dra c. en halv timme. Garnera med skivad rödlök.
Tips: Nu är det dags för snapsen


FLAMSTEKT FISK

Laxfiléer
Stark saltlake 20% (Grovt salt och vatten)
Bräde och tränubbar

Nubba fast filén med skinnsidan mot brädet. Håll brädet först nära elden så att fisken får fin färg. Pensla mellan varven med saltlaken, flyta brädet bakåt från elden så att fisken ej tar färg men mognar långsamt. Tiden är helt beroende på fiskens storlek men man brukar räkna med en timme. Serveras som sådan eller med en god sallad och bröd.

Tips: Laga saltlaken hemma och ta med i en burk, (koka vattnet och tillsätt grovt havssalt) likaså salladen och brödet. Nubbar täljer du av små pinnar, gör ändan vass. När laxen ligger på brädan sticker du hål i laxen och en bit in i brädet. Hacka nubben genom laxen och ett stycke in i brädet(se bilden) 6-8 nubbar brukar bli bra beroende på laxens storlek.


RÅGRIDDARE (Fattiga riddare på Finsk vis)

1 Skiva rågbröd/person
Lingonsylt eller rårörda lingon
Vispad grädde med litet socker


Stek rågbröden i rikligt med smör, lägg på en klick vispad grädde och lingonsylt. Servera med nykokt pannkaffe och kanske en liten...

Tips: Har du ingen stekpanna med dej så kan du även rosta/grilla bröden över svag glöd, glöm ej smöret. Färdig vispad grädde finns på burk, enkelt men inte så gott.