Grönsakernas vita Drottning

13.10.2021

Text och bild: Christian Tikkanen

Gammaldags, pålitlig och knakande god. Uppenbarligen döende tråkig tänker väl nu någon, men himmel och pannkaka så mycket gott du kan få ut av ett blomkålshuvud. Blomkålen är absolut en grönsak man bör ha allt oftare på middagsbordet, den är en allsidig och inte minst sund och hälsosam grönsak det flesta ändå tycker om. Hälsoexperter och kändiskockar sätter ökad fokus på hela kål gruppen, både på grund av den härliga smaken och inte minst på grund av det stora hälsoeffekterna, och blomkålen är denna balens drottning, smakfull och vacker på tallriken eller mat fatet.


Blomkålen tål inte någon lång lagring, i en kylig källare håller den sig i några dagar, men vissnar och förlorar sin spänst ganska snart, därför bör man använda blomkålen ganska fort, den är trots allt en säsongsvara, och en otrolig sådan. I en Norsk kokbok från 1900-talet, skriven av Olaug Løken framhålls det att blomkålen är en av det dyrare grönsakerna, men den är mycket sund, och så tar den sig så vackert ut, antingen den ligger ensam eller man lägger den som en stor ros i mitten med andra grönsaker runt omkring.

Blomkål stekt tillsammans med olika svampar är någonting av det allra bästa du kan kombinera ihop, det blir som man brukar säga om vin och mat, att det gifter sig med varandra, det ingår ett fint äktenskap, och det är just det som sker när du kombinerar t.ex. stekta kantareller med stekt blomkål och den kombinationen är en självskriven sidorätt till både stekt som ångkokad fisk.

I ett norskt recept ingår en fond gjord på både räkskal och hummerskal vari finskuret hummerkött och en hel del skalade räkor tillsätts tillsammans med en skvätt grädde, såsen får koka ihop utan salt eftersom både räkorna och hummern tillför såsen den sälta som behövs, men lite svartpeppar, riven muskotnöt och en skvätt gott vitvin gör susen och hela denna inkokta sås hälls sedan över ett pinfärskt och nykokt blomkålshuvud, erkänn att detta låter lockande och inte minst aptitligt, och förstå mig rätt när jag säger att detta om något är ren "mat-porr " av yppersta klass.

Men för att ge blomkålen rättvisa för sina egenskaper som en av det sundaste smakbomber bör vi också rikta några allvars ord till behandlingen av denna grönsakernas vita drottning, Blomkålen kan med fördel ångkokas men man bör vara ytterst noggrann med att inte låta den bli överkokt, blomkålen blir nämligen fort rastlöst överkokt och mister fullständigt både sin spänst och krispighet om den kokas allt för länge och inget är väl mera trist än en sönderkokt blomkål, detta gäller för övrigt inte bara blomkålen, det gäller alla kokta grönsaker.

Blomkålen passar också ytterst väl till att användas rå eller förvälld i olika sallader, det sistnämnda får du till genom av att låta små blomkålsbuketter ligga exakt 2 minuter i kokande vatten, varefter de tas upp och kyls ned i rinnande kallt vatten eller isvatten fören du blandar ner dem i en härlig sallad.


Blomkålssallad.
ingredienser:
1 st blomkål bruten i små, små knippen
1 st råriven morot
1 dl strimlad rödlök
1 dl finhackad persilja
2-3 salladsblad hand-rivna i mindre bitar
dressing:
1 msk stark senap
1 dl crème fraiche
1 tsk olja
salt och peppar


Blanda ihop alla ingredienserna för salladen i en skål och häll därefter dressingen över och blanda väl ihop. Vill du kan du även rosta i stekpannan några brödkrutonger som tillsätts i salladen strax före servering. Den här blomkålssalladen passar väldigt väl tillsammans med stekt lever, korv och inte minst all slags stekt fisk.