Julen, julen, julen är kommen

22.12.2021

Text och bild: Christian Tikkanen

Tiden före jul har alltid varit en enda stor stress, men förr var det slaktningen och bearbetandet av högtidens godsaker som lade beslag på tiden, inte allt gnäll om shopping efter den trendigaste julgåvan eller jakten på den billigaste möjliga julskinkan eller rullsyltan man kunde hitta i kyldisken. Låt oss ta några hastiga kliv tillbaka i tiden, tänk dig att du befinner dig i 1800-talets Österbotten och förberedelserna inför jul står för dörren, berättelsen är fiktiv men kunde lika gärna varit en verklighet på den finländska landsbygden.

I köket på "Humlebo" härskade brådska med en fullständig koncentration på julslakten, det krossades kryddor i en stor trämortel med en sådan kraft att golvet skakade och ett grönt damm spred sig i rummet, det svävade en doft av muskotblomma, ingefära och nejlikor i luften där självaste "Stor Ole" hade placerat sig med ett vitt förkläde och en servett om huvudet. Det hackades kött i mindre bitar så att det kunde passera genom korvhornet och bli till korv, och längst framme vid det långa träbordet satt Lina med stoppnål och lintråd och sydde ihop rullsyltan medan några grannfruar tillsammans med Stina, vita som änglar, skrapade kött av alla benbitarna. Nederst vid köksbänken satt den nyligen hemkomne Judit med mordiska armar och stoppade blodkorv över ett stort träfat, köttet det gick med en stor fingerfärdighet snabbt genom korvhornet och lika raskt band hon knut på korven i det rätta längderna som om hon inte gjort annat i hela sitt liv.

Det dagliga livet på landsbygden var präglat av att man levde väldigt enkelt och primitivt men när det närmade sig jul sparade man inte på någonting, då skulle det bästa man hade på gården visas upp och det innebar bland annat att en gris skulle slaktas. Då var det liv och rörelse i huset och man pratade högljutt om både gröt och skinka, mor i huset hade skaffat sig extra hjälp så det var minst en piga och någon grannfru som var duktiga på matlagning, för det skulle inte bara slaktas till julen, det skulle förberedas mat för hela det kommande året.

Det blev en hel del mat av några grisar och en ox slakt och mycket av det hela blev lagt i en saltlake och lagrades antingen i rökbastun eller i mat boden, men du milde tid så mycket gott det sist och slutligen blev av allt detta man hade förberett och jobbat så ivrigt med. Och det var inte bara syltning, kokning, torkning och rökning vid slakten som upptog all tid, bakandet av julbröd och andra goda kakor till julen sträckte sig också över flera dagar, och man bryggde sitt eget öl samtidigt som man lade fisken till lutning i god tid före jul.

Själva julafton hade också sina ritualer, alla var tidigt uppe och allt manfolk såg till att det fanns tillräckligt med ved inne, för ingen skulle behöva frysa den här dagen, och hela huset skulle värmas upp. Julkärven skulle sättas upp framför köksfönstret och gårdens alla djur skulle få extra uppmärksamhet den här dagen och först efter att man ställt i både fähus och stall till kvällen och det vuxna tvättat sig och fått på sig sina finkläder kunde högtiden starta. Alla möttes i köket där det var satt en vit duk på bordet och all den goda maten ackompanjerades av husets finaste bestick. Man åt bland annat inlagd strömming, gravad sik och lax och kålrots- morots- och potatislåda tillsammans med den obligatoriska julskinkan och efter att risgrynsgröten var uppäten hjälpte alla till med att plocka undan och diska upp före kvällens stora höjdpunkt när julgransljusen skulle tändas och alla julgåvor skulle delas ut.

På den här tiden under 1800-talet var skinkan en självskriven detalj under jul och det flesta husmödrar hade inga som helst problem med att både salta och steka skinkan till jul. I dag får du köpt skinkan färdig saltad och förberedd så att du endast behöver steka och griljera den själv, och det är inte värre än att du sätter ugnen kvällen före julafton på 90 grader och beräknar 55 minuter per kilo för skinkan, då blir den som alla bäst, både saftig och god. Den sista halvtimmen höjer du värmen till 200 grader, penslar skinkan med en blandning av ett ägg och lika mycket strak senap som du blandat samman, strör därefter en handfull med skorpmjöl över och låter skinkan glida in i ugnen igen tills den fått en vackert gyllene färg, då tar du den ut och låter den vila i någon minut fören du börjar att skiva upp den, värre än så här är det inte, det är bara att sätta igång i god tid så kan också du ha en god gammaldags jul.