Memma, ett finländskt matäventyr!
Text och bild: Christian Tikkanen
Memma! en "österländsk invandrare" med tusenåriga anor.
Det är när man bott utomlands i en längre tid och kommit bort ifrån det Finländska mattraditionerna och matkulturen man får en stark känsla av
längtan till många av det finländska rätter man lämnat bakom sig och också
samtidigt börjar förstå andra finländska medmänniskors ganska så besjälade och något
fanatiska hållning till vissa av dessa rätter. Våra matvanor är skapade ur det
förutsättningar vi levt med under århundraden och den Finländska matkulturen är
präglad av en mångsidighet som har en djup förankring i våra närmaste grannar
till både öst och väst.
Vi har influenser
från det ryska köket, och vi är väl införstådda med den Svenska
måltidstraditionen samtidigt som vi hela tiden också skapar något eget, något
slags mellanting mellan det "västerländska" och "österländska" och ibland verkar
en del av våra matkulturella arv komma från invandrade avlägsnare kulturer, och
memma kan gott vara en sådan invandrare.
Memma som nästan alla hemma i Finland äter under påsken är ändå kanske inte så finländsk
som man skulle kunna tro, egentligen så är den finländska memman en invandrare från det Persiska köket som har rätten Samanu (Iransk memma). Samanu är en del av
Haft Sin. Haft sin är ett bord med sju viktiga symboliska maträtter som äts vid
firandet av det Persiska nyåret "Nowruz". Samanu tillreds med samma
ingredienser och på samma vis som vår egen memma men man tillsätter kardemumma
i Samanun.
Det Persiska nyåret är en gammal högtid som firats i över tusen år, den firas bland annat som en markering till vårens början med naturens återfödelse och en hyllning till tålmodighet, uthållighet, kärlek, mod och frihet, då kokas den persiska "memman" i stora kittlar över öppen eld. Den finländska memman som är ett ihop kok av malt, rågmjöl, sirap och socker som sedan gammalt av skulle serveras ur näveraskar (näverrivor) gjorda på riktig björknäver kan väl påstås vara en "invandrad" finländsk traditionsrätt och idag är den äkta näverrivan ersatt med en pappkartong som skall efterlikna näverrivan.

Memman hör det
Finländska påskfirandet till och är minst lika viktig för alla Finländare som
surströmmingen är för varje Svensk under en viss period av året, bägge rätterna är något av en slags matens "extremsporter". Och även om jag
aldrig riktigt haft ett så speciellt begär till memman, ens hemma i Finland
under påsken, så måste jag nog ändå erkänna att de gånger vi får Finländskt
besök under påsken till Norge så har memman nog haft en mycket framträdande
roll vid matbordet, det blir kort sagt ingen påsk utan memma och den äts då
allt som oftast även under en högtidlig tystnad.
Så här lagar du din egen
memma:
Ingredienser:
2 liter vatten
8 dl rågmjöl
3 dl malt
1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk pomeransskal
-Värm vattnet
till ca 60°C. Tillsätt rågmjöl och malt. Låt stå varmt utan att koka i 3
timmar.
-Låt koka upp
5-10 minuter. Tillsätt salt, sirap och malet pomeransskal. Häll i en ugnsfast
form.
-Grädda 3
timmar i 175°C. Rör under de första två timmarna om var 15 minut.
-Låt svalna. Servera med socker och grädde.