Memma, ett finländskt matäventyr!

11.04.2022

Text och bild: Christian Tikkanen

Memma! en "österländsk invandrare" med tusenåriga anor.

Det är när man bott utomlands i en längre tid och kommit bort ifrån det Finländska mattraditionerna och matkulturen man får en stark känsla av längtan till många av det finländska rätter man lämnat bakom sig och också samtidigt börjar förstå andra finländska medmänniskors ganska så besjälade och något fanatiska hållning till vissa av dessa rätter. Våra matvanor är skapade ur det förutsättningar vi levt med under århundraden och den Finländska matkulturen är präglad av en mångsidighet som har en djup förankring i våra närmaste grannar till både öst och väst.

Vi har influenser från det ryska köket, och vi är väl införstådda med den Svenska måltidstraditionen samtidigt som vi hela tiden också skapar något eget, något slags mellanting mellan det "västerländska" och "österländska" och ibland verkar en del av våra matkulturella arv komma från invandrade avlägsnare kulturer, och memma kan gott vara en sådan invandrare.

Memma som nästan alla hemma i Finland äter under påsken är ändå kanske inte så finländsk som man skulle kunna tro, egentligen så är den finländska memman en invandrare från det Persiska köket som har rätten Samanu (Iransk memma). Samanu är en del av Haft Sin. Haft sin är ett bord med sju viktiga symboliska maträtter som äts vid firandet av det Persiska nyåret "Nowruz". Samanu tillreds med samma ingredienser och på samma vis som vår egen memma men man tillsätter kardemumma i Samanun.

Det Persiska nyåret är en gammal högtid som firats i över tusen år, den firas bland annat som en markering till vårens början med naturens återfödelse och en hyllning till tålmodighet, uthållighet, kärlek, mod och frihet, då kokas den persiska "memman" i stora kittlar över öppen eld. Den finländska memman som är ett ihop kok av malt, rågmjöl, sirap och socker som sedan gammalt av skulle serveras ur näveraskar (näverrivor) gjorda på riktig björknäver kan väl påstås vara en "invandrad" finländsk traditionsrätt och idag är den äkta näverrivan ersatt med en pappkartong som skall efterlikna näverrivan.

Memman hör det Finländska påskfirandet till och är minst lika viktig för alla Finländare som surströmmingen är för varje Svensk under en viss period av året, bägge rätterna är något av en slags matens "extremsporter". Och även om jag aldrig riktigt haft ett så speciellt begär till memman, ens hemma i Finland under påsken, så måste jag nog ändå erkänna att de gånger vi får Finländskt besök under påsken till Norge så har memman nog haft en mycket framträdande roll vid matbordet, det blir kort sagt ingen påsk utan memma och den äts då allt som oftast även under en högtidlig tystnad.

Så här lagar du din egen memma:
Ingredienser:

2 liter vatten
8 dl rågmjöl
3 dl malt
1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk pomeransskal

-Värm vattnet till ca 60°C. Tillsätt rågmjöl och malt. Låt stå varmt utan att koka i 3 timmar.
-Låt koka upp 5-10 minuter. Tillsätt salt, sirap och malet pomeransskal. Häll i en ugnsfast form.
-Grädda 3 timmar i 175°C. Rör under de första två timmarna om var 15 minut.
-Låt svalna. Servera med socker och grädde.