Smörgåstårtans dag 13 November

13.11.2021

Text och bild: Christian Tikkanen

I Sverige anses smörgåstårtan vara en nationalrätt och det hävdas också att den uppstod och kommersialiserades på 60 talet någonstans i Östersund. År 2015 var inte vilket år som helst för smörgåstårtan för den ansågs då fylla 50 år. Det var nämligen 1965 som konditorn Gunnar Sjödahl ska ha uppfunnit den. Smörgåstårtans ursprung är inte helt okontroversiellt.

Måltidsforskaren Richard Tellström säger att den är äldre än 50 år. - Det fanns nämligen en sandwichtårta redan 1936. Så egentligen fyllde den inte 50 år utan 80 år i 2016 och själva begreppet smörgåstårta har också använts länge, det finns i Vår kokboks första upplaga från 1951.

Egentligen är det inte alls så konstigt att smörgåstårtan kommit att bli en sådan Svensk folkhemssuccé att den till och med kan begäras som hittelön av polisen. "Att begära en smörgåstårta i hittelön är ingen muta. Det ansåg man vid Svea Hovrätt i Sverige som friade en äldre polisman från tårtmutor".

Det var våren 2007 som en Lundabo blev bestulen på sin bastrombon, värd runt 50 000 kronor. Trombonisten luskade själv rätt på tjuven som filmades av en övervakningskamera på en pantbank. Med bilderna i hand återstod det bara för polisen att identifiera och hitta tjuven. Men när trombonisten tog kontakt med polisen fick han senare beskedet av en äldre polisman att utredningen går snabbare om polisen erbjuds en smörgåstårta som hittelön, och så fick det bli, utredningen gick snabbt och alla blev till slut nöjda, man hade ju ett domstolsbeslut på att om man ber om en smörgåstårta så är det ingen muta.

Smörgåstårtan är en smart hybrid mellan gräddtårta och smörgåsbord som går att förbereda dagen innan och är dessutom formgiven enligt den svenskaste principen av dem alla: Ingredienserna är lagom fördelade över tårtan. Ingen får mer topping än den andra, en skiva ger ett snitt av samtliga lager. Och visst är det lätt att bli förälskad i en sådan rätt. Smörgåstårtan nämns i mat sammanhang redan på 1940-talet och på 1970-talet slog den igenom stort i Sverige.

Det åts både på fester och till lunch. Sin ringa ålder till trots har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllop, konfirmationer, student- och födelsedagsfester. Det är också populärt bland Svenskarna att fira Sveriges nationaldag med en smörgåstårta. Det Svenskaste av Svenskt har också satt sin prägel på det Finländska sommarbordet.

Smörgåstårtan är inte mera bara en Svensk angelägenhet, den har också funnit sin väg in i den Finländska folksjälen och i Finland äts det minst lika mycket smörgåstårta under samma villkor som i Sverige. Det äts till båda vardag och fest även i Finland och man kan nog säga att smörgåstårta har banat vägen för många goda diplomatiska relationer på bägge sidor om matbordet. Dela med dig av din smörgåstårta med andra och du har vänner för livet. 

Smörgåstårtan har på senare tid även smugit sig in på det norska matbordet och håller på att bli en del av den norska matkulturen.