"Tack för maten"
Text och bild: Christian Tikkanen
Tre små ord, på linje med; tack för i dag, ha en
god och fin dag eller hur står det till... Vi har allesammans lärt oss denna
fras främst för att vara hövliga men också för att visa tacksamhet. Men allting
sker så fort nu för tiden, vi kastar i oss maten i flygande fläng och glömmer
lätt bort dessa betydelsefulla tre små ord.Att tacka för maten är egentligen ett särnordisk bordsskick. Man hör sällan
utländska gäster tacka för maten fören de reser sig från matbordet, de håller
sällan eller aldrig "tack för maten tal" och enligt en fransk
kollega, är det inte längre heller mera så vanligt med att säga; "Bon
appétit" före måltiden i Frankrike.

"Visa respekt för måltiden, dyrka den, ha nöje av den. Ni kommer att många timmar i veckan, många veckor om året och många år av ert liv vara en lyckligare människa. (William M. Thackeray)
Man
kan på många olika sätt visa hövlighet vid bordet,
man kan t.ex. intresserat fråga kocken/värden eller värdinnan om receptet, hur
maten har blivit kryddad, om råvarorna och varifrån råvarorna kommit, det
bevisar att du som gäst också varvar ner till ett långsammare tempo och
faktiskt tar dig tid till att dryfta och diskutera vad det är du äter och hur
det smakar.
Det
finns så mycket att vara tacksam för, inte minst bör vi sända bönderna en varm
tanke, de som står på och jobbar näst in till dygnets alla 24 timmar 7 dagar i
veckan för att vi skall ha god mat på bordet. Jag har haft fördelen att besöka
några småbruk under våren, den tid när allt ges nytt liv både på marken och i
fähuset. Det är idylliskt och rörande att se små lamm, kalvar, grisungar och
kycklingar i sina första levnadsveckor.
För
alla de som dagligen jobbar bakom ett skrivbord är det säkert rent ut sagt
lockande tänka sig tanken kunna göra något annat med sitt liv. Men när man
sätter sig i bilen för att köra tillbaka in till staden tänker man, "hade
jag verkligen orkat detta var eviga dag? Mjölka två gånger om
dagen, mata dem, ge dem vatten, sända dem till slakt, så, ploga, harva, kratta,
skörda och lagra och så försöka sälja varorna mina?"
Jag
hade inte klarat det, inte var eviga dag. Vi förväntar oss mycket av dem som
skaffar oss maten; fiskaren som är ute i alla slags väder, bonden som konstant
är på vakt, ysteri folket som rör och rör i grytorna, staplar, vrider och
vänder på ostarna, det mesta av allt detta är handarbete som sker varje dag och
det om någonting är något att tacka för, inte sant.
Ett stort tack också till alla de kreativa kockar som sätter sin inspiration och tillit i det att dessa handarbeten får ett stort och kärkommet välkomnade i restaurangernas kök och på matbordet. Inte bara tillbringar det timmar i köket för att testa ut råvarorna och nya, fantasifulla sätt att använda dem på, men det är också så otroligt generösa med att dela med sig av sin kunskap. Det är "PRIMETIME" för nordiska råvaror, använd dem, skörda dem, fiska dem och frys dem, sylta dem och torka dem, efter en ljus sommar kommer en lång mörkertid och allt vi fick i hus är värdefullt tillskott till en god måltid senare.
" Ingen konvention är löjligare än den som
förbjuder tal om mat vid bordet ! Det vore lika jäkligt som att inte få tala om
kärlek mellan lakan." (Fritiof Nilsson Piraten)