Recept


Janssons frestelse
Janssons frestelse

JANSSON FRESTELSE 
Ingredienser för 6 personer

6 potatisar, stora [ca 1 kg]
ca 3 msk smör
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
200 g ansjovisfiléer
1 msk ströbröd

-Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.
-Sätt ugnen på 175 grader.
-Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.
-Skala och skiva löken.
-Bryn den lätt i smör.
-Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.
-Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
-Salta och peppra lätt mellan varven.
-Häll över grädden och strö över ströbröd.
-Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

Servera gärna med inlagda rödbetor och ett gott knäckebröd.


Biff Lindström
Biff Lindström

Biff Lindström
Ingredienser för 6 personer

900 g nötfärs
1 st rödlök
3 st Rödbetor
2 st potatis 
2 ägg
½ dl vatten
Salt och vitpeppar

- Skala löken, rödbetan och potatisen och riv dem på rivjärnets finaste del. 
- Rör ihop blandningen med nötfärsen. Tillsätt äggen, salt och peppar och vatten, blanda väl samman. Provstek en liten bit för att avgöra kryddningen.
Forma till små biffar med handflatan och stek i het stekpanna tills det fått en vacker färg.
-Servera biffarna tillsammans med en fluffig potatismos, lingonsylt och en god sås.

Såsen gör du på följande vis:

- Alla skalrester och allt avskär från rotsaker, (lökskal, morotsskal, od) läggs i en kastrull och vatten hälls över just så mycket att det täcker resterna.
- Koka resterna till en fond på medels värme i ca 35 - 40 minuter, sila och ta vara på vätskan.
- Fortsätt koka den silade vätskan tills bara en tredje del återstår.
- tillsätt 1 tsk socker, vill du kan du nu även tillsätta en liten mängd japansk soya, och en skvätt grädde, låt det småkoka i ytterligare några få minuter och avred såsen därefter med lite arrowrotmjöl eller majsenamjöl utrört i lite vatten, salta och peppra och smaka av.


Kåldolmar
Kåldolmar

KÅLDOLMAR
Ingredienser för 6 personer


1 vitkål (eller savoykål, spetskål)
1 gul lök
smör, till stekning
1 potatis, kokt kall (eller motsvarande mängd mos)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
800 g blandfärs
2 ägg
4 msk japansk soja
2 msk mörk sirap
2 msk koncentrerad kalvfond
salt
peppar
2 msk smör, smält
1 msk farinsocker
Sås
6 dl skysås
2 lagerblad
10 svartpepparkorn

-Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.
-Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad.
-Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge.
-Lägg upp bladen på en skärbräda.
-Sätt ugnen på 200 grader.
-Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna.
-Fräs gyllenbrunt i lite smör.
-Mosa potatisen med en gaffel.
-Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen.
-Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
-Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden.
-Salta och peppra.
-Rör om hastigt till en smidig smet.
-Provstek eventuellt en liten klick for att smaka av kryddningen.
-Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.
-Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret.
-Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.
-Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna.
-Sänk värmen till 150 grader.
-Bräsera ytterligare i 30-40 minuter och ös flitigt med skyn.


Till servering
potatismos (eller pressad potatis)
pressgurka
rårörda lingon 

Servera kåldolmarna rykande heta.


Makaronilåda
Ingredienser för 6 personer

400 g makaroner
250 g stekmalet kött
2 schalottenlök 
1 msk ramslökpesto eller en vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 dl köttfond
3 ägg
5 dl helmjölk
1 dl vällagrad riven ost
Salt och peppar

-Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen
-Skala och skär löken i små tärningar
Stek köttet och löken i en lagom stor gryta (Grytan skall också rymma makaronerna när köttet är färdigstekt)
-Tillsätt ramslökspeston eller pressa i vitlöken i grytan med köttet och löken, tomatpuren och kött fonden, salta och peppra och smaka av. Låt småkoka i några få minuter.
Blanda samman ägg och mjölk.
- Tillsätt makaronerna i grytan och häll över äggmjölken och rör om ordentligt tills allt är välblandat. 
-Grädda i ugnen på 175 graders värme i 55 minuter, när halva tiden har gått strör du över den rivna osten och fortsätter grädda tills äggmjölken har stannat och osten fått en gyllene färg. 


Köttbullar
Köttbullar

KÖTTBULLAR
Ingredienser för 6 personer

1 kg nötfärs
2 lökar
2 ägg
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
½ dl mineralvatten
1 msk stark senap
2 msk soya
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar

-Blanda samman ströbröd, mjölk och vichyvatten, låt det svälla i några minuter.
-Finhacka löken och bryn den lätt i stekpanna med lite smör, avkyl.
-Blanda nötfärsen med salt, peppar, soya och senap.
-Knäck i äggen och rör om tills smeten blivit homogen.
-Tillsätt ströbröd- och mjölkblandningen och vänd sist i löken.
-Forma runda lagom stora köttbullar och stek dem i stekpanna eller i en långpanna i ugnen. Servera med lingonsylt och potatismos. Vill du ha en god sås kan du ha i lite grädde i stekpannan  tillsammans med det färsigstekta köttbullarna och låta det koka ihop tills såsen är lagom tjock och kom ihåg, en god sås reder sig själv.


Dillkött
Ingredienser för 8 personer

1 kg kalvbog, benfri
vatten
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök, i klyftor
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
dillkvistar

Sås:

8 dl buljong
4 msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl grädde
2 tsk ättikssprit
2 tsk strösocker
salt och malen vitpeppar
1 dl finhackad dill

-Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Koka upp, skumma och tillsätt salt, lök och kryddor. Sänk sedan värmen och sjud köttet under lock cirka 1 timme. Låt köttet vila 15 minuter i buljongen. Sila buljongen.

-Häll buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättikssprit och socker. Krydda med salt och peppar.

-Lägg i dill strax före servering. Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och grönsaker.