Höstmötet kröntes med iscider och dammusslor

Finlands Svenska Måltidsakademi rf tackar alla medlemmar för deltagandet på det ordinarie höstmötet som hölls lördagen den 15 november 2025 kl. 16.00, både på plats i Vasa och som videomöte. Höstmötet behandlade stadgeenliga ärenden och blickade framåt mot verksamhetsåret 2026.
Verksamhetsplanen och budgeten för det kommande året presenterades av ordförande Mathias Kumlin och kassör Jonas Harald och fastställdes i föreslagen form. Höstmötet beslöt att medlemsavgiften för personmedlemmar fortsättningsvis är 20 euro, och att en ny medlemsform införs för företagsmedlemmar med en medlemsavgift på 50 euro per år. Styrelsen har som mål att fortsätta öka antalet personmedlemmar under 2026.
Styrelsens mandattider innebar denna gång att ingen styrelsemedlem var i tur att avgå, och ingen hade meddelat önskemål om att lämna sitt uppdrag. Höstmötet beslöt därför att styrelsen fortsätter i oförändrad sammansättning under 2026.
Ämnesutskotten gav också korta rapporter om årets arbete. Kommunikationsutskottet har bland annat arbetat med att etablera den nya grafiska identiteten och logotyp och aktiverat uppdatering av webbplatsen. Måltidsakademin har under året publicerat fyra artiklar i TASTE Magazine Scandinavia. Understödsutskottet har i sin tur arbetat med registertexter och material som stöd för akademins verksamhet.
Med smak av prisbelönt iscider och förbjudna dammusslor
I samband med höstmötet fick deltagarna bekanta sig med iscider från Liselunds Cider i Nykarleby, som startat upp en egen produktion av iscider. Genom att koncentrera äppelmusten med hjälp av kyla, så kallad cryo-koncentrering, får man en himmelsk isciderdryck som ger smakexplosioner av sötma, syra och ljuvliga aromer. För att räknas som en äkta iscider ställs det dessutom ett unikt krav på klimatet, nämligen en riktig vinter med rejäla minusgrader. Liselunds cider vann dubbla guldmedaljer i en internationell cidertävling i Schweiz tidigare i år. Läs mer om den prisbelönta iscidern i Måltidsakademins artikel Isvinet från norr i Taste Magazine Scandinavia.
Efter mötet avnjöt deltagarna en utsökt middag på Restaurang Gustav Wasa. Då serveringen av dammusslor, som fanns på restaurangens popupmeny, beklagligt nog stoppades av myndigheterna på grund av EU:s regelverk om nya livsmedel tog Måltidsakademin saken i egna händer. Mötesdeltagarna fick istället smaka på gratinerade dammusslor i samband med mötet tack vare akademins kassör Jonas Harald, som till vardags arbetar med ett projekt där man lyckats hitta metoder för att odla arter som redan finns i våra vatten, och samtidigt göra mer nytta för miljön och ta fram nya, hållbara livsmedel.

