Arkiv

Finlandssvenska matkulturdagen firas årligen den 9 oktober. Dagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet år 1992. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år bjuder Marthaförbundet in till en minnesvärd middag i Aspegrens trädgård i Jakobstad kl. 18-20 med temat: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om. Läs mer på martha.fi.


Den 4 september firar vi Finländska matens dag! Dagen firas under fria former och alla är inbjudna att uppmärksamma den finländska maten, råvarorna och alla som står bakom maten.

Tips för att visa ditt stöd för finländsk mat: ta en bild som du lägger ut på sociala medier. Använd taggarna #FinländskaMatensDag och #GottFrånFinland eller #SuomalaisenRuoanPäivä och #HyvääSuomesta.


Varje år den 28 februari firas Rågbrödets dag.


Varje år den 19 februari firas Knäckebrödets dag. 

Ordinarie Höstmöte hölls söndagen 18 december 2022

Höstmötet inleddes med ett föredrag av Annika Luther. Annika Luther har av Sveriges Måltidsakademi och dess biblioteksstiftelse tilldelats priset för bästa nordiska måltidslitteratur med boktiteln: "Rågen en spretig historia". 



Från och med hösten 2022 medverkar Finlands Svenska Måltidsakademi genom kökschef och sekreterare Christian Tikkanen som kolumnist i den Finlandssvenska tidningen KURIREN


Finländska matens dag 

Finländska matens dag.

I Finland odlar vi mark och producerar livsmedel i ett av världens nordligaste jordbruksland. Marken, skogarna och vattnet ger oss ett mångfald av olika slags naturprodukter som vi kan vara ytterst stolta av. Finländsk mat är en unik kombination av renhet, kunnande och ansvarstagande och förtjänar därmed sin egen årsdag!

Vi finländare har alltid varit duktiga på att skörda det våra land- sjö och skogsområden ger och bland annat svampplockning är någonting som tillhör den finländska folksjälen och är en del av den finländska maten.

Fira den Finländska matens dag genom att duka upp ditt bord med inhemska råvaror.

Finländska matens dag firas alltid den 4 september


Den 16 augusti firar vi Karl Otto Fazers födelsedag

Karl Fazer föddes den 16 augusti år 1866 i Helsingfors. Fazers familjehistoria, företagshistoria och produkthistoria är en och densamma. Grunden till allt detta lade Karl Fazer, en man med starka visioner. Familjeföretagets historia började år 1891, då han grundade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan 3 i Helsingfors.

Karl Fazer dog den 9 oktober 1932 i Jockis under en jakt tillsammans med Finlands Marskalk Carl Gustaf Mannerheim. Karl Fazer dog faktiskt i armarna på Marskalk Mannerheim. Karl Fazer och Marskalk Mannerheim var mycket, mycket goda vänner, till och med så pass goda vänner att Karl Fazer gav Marskalken Mannerheim en bostad.
Läs mera om Karl Fazer och hans vänskap till Mannerheim, här: Karl Fazer


Nationella blåpärspajens dag 6 augusti och
Finlands naturdag den sista lördagen i augusti

Sedan 2017 firas den nationella Blåbärspajens dag varje år den 6 augusti i Finland. Laga din egen blåbärspaj och fira dagen. Visste ni förresten om att Finlands naturdag firas den sista lördagen i augusti och att Fazer donerat blåbärspaj till  barnhemsgrupper i Vanda sedan 2019. Eftersom Fazer ligger i Vanda, vill företaget uppmuntra lokala daghem att göra en skogsutflykt veckan före Finlands naturdag och samtidigt donera Fazers blåbärspajer med kvarg som matsäck till 20 daghemsgrupper. Det finns blåbärspajer med kvarg för upp till 500 skogsvandrare. Den officiella delikatessen på Finlands naturdag är just blåbärspaj.


En Sommarhälsning

Sommaren är äntligen här med både maskrosor och tjärdoft och vi är inne i den lataste månaden. Vi går in i en härlig högtid för massvis med det finaste Finländska råvarorna med bland annat, spritärter, sockerärter, små och stora gurkor, rödbetor, blomkål, nypotatis, jordgubbar och rabarber allt detta som lockar till kulinariska experiment.
Tänk på att alla dessa spröda och goda grönsaker skall vi behandla med största respekt och ödmjukhet. Överkokning av grönsaker är den största synden. Försök aldrig hålla en kokt grönsak varm mer en några ögonblick. Om man inte serverar den genast, är det bättre att ställa den åt sidan för att värma upp den på nytt. Överdriven kokning och vårdslös varmhållning förstör grönsakernas färg, konsistens och smak och dränerar dem på näring och ödelägger hela deras fräschör.

"En grönsaks högsta önskan samt hälsokost för själen: Ett stycke nyckfull vår. Obegränsade mängder med frisk luft. En handfull intensiva sommardagar, Två åskväder, och en Kärleksfull omtanke". Blandas samman med minnena från en barsk vinter. Serveras dagligen i stora mängder.

Har du några enkla, lätta och goda sommarrecept du vill dela med dig, gå då in på vår Facebook sida https://www.facebook.com/maltidsakademin och dela med dig av dina kulinariska äventyr, sänd gärna även en bild.

Glöm inte bort att sommaren är upplevelsens och förfriskningens tid, att maskrosor även om det är ett ogräs kan tillföra lika mycket glädje som tjärdoften under sommaren.

Finlands Svenska Måltidsakademi önskar alla en riktigt god, skön och smakfull sommar!

Vi ger sista ordet till Carl Anton med ett textutdrag ur visan "Om maskrosor och tjärdoft".

"Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och borde rotas ut...men det är så skönt att sitta och minnas små solar i gräset när sommarn är slut! Jag målade våran brygga med tjära fast det finns impregnering av modernare sort, men det luktar så gott när man kommer nära och den doften behövs när sommarn är kort. För hela året drömde jag, om vår korta sommar drömde jag, och äntligen kom den och jag fick rå om den, då gömde jag, små sommarminnen gömde jag, maskrosor som tändes och tjärdoft som kändes i solen som brändes, gömde jag"!

Finlands Svenska Måltidsakademi
Styrelsen


Lördagen den 4 juni 2022 utnämndes Hanaholmens kokbok till världens bästa i kategorin restaurangböcker. Priset, Gourmand World Cookbook Awards 2022, mottogs under prisutdelningsceremonin i Umeå av Hanaholmens kökschef Lukas Hemnell, som skapat boken i samarbete med journalisten Nina Weckström och fotografen Robert Lindström. 

Klicka på länken och läs mera:
https://forlaget.com/hanaholmens-kokbok-utsedd-till-varldens-basta/ 




Lyssna till Finlands Svenska Måltidsakademins sekreterare Christian Tikkanen där han under en intervju samtalar om "vad är Finlandssvenska matkultur, hur har den påverkat vår finlandssvenska identitet, är den hotad ?" och vad gör Finlands Svenska Måltidsakademi för att bevara finlandssvenskheten och till sist vad är Måltidens gemenskapsdag som firas varje år den 23 maj.  


"Inget är som väntans tider", eller "väntar man på någonting gott så väntar man aldrig för länge" Äntligen blev det av, och ett fait accompli, fullbordat faktum att Finlands Svenska Måltidsakademi kunde fysiskt fira sin årshögtidsdag I Helsingfors den 2 april 2022. Under festen fick deltagarna lyssna till Måltidsforskaren Richard Tellströms föreläsning där han berättade om det måltidshistoriska förhållande mellan Sverige och Finland och hur det har format vår matkultur genom århundraden. Deltagarna fick också lyssna till Måltidskreatören och kokboksförfattaren Tara Junkers tankar och funderingar kring vad som kännetecknar den Finlandssvenska matkulturen och vart den är på väg. 

Akademins premiärfest hölls i Helsingfors på Helsingfors Marthaföreningslokal Hemvrån på Simonsgatan 12 A och festen hade samlat ett 20 tal deltagare. Som konferencier fungerade Carita Wallman Larsson

Under detta "finlandssvenska kalas" kunde gästerna förse sig med bland annat smörgåstårta, öl från mikrobryggeriet Open Water Brewery på Åland. Kaffe och te samt bageriprodukter från Jakobstad: Sjöbergs pepparkakor och Bergwalls småbröd. 

Akademins ursprungliga plan hade varit att årshögtiden skulle ha firats redan 2020 men så satte pandemin stopp för alla försök och det många restriktionerna gjorde sammankomster och fester omöjliga enda fram till slutet av 2021. Årets högtidsfest den 2 april 2022 blev så den första fysiska fest som Finlands Svenska Måltidsakademi kunde genomföra och man kan milt säga att alla deltagare hade ett uppdämt behov av social samvaro eftersom diskussionerna bland alla deltagare gick oavbrutet i salen, vilket också blev det yttersta bevis för att alla verkade trivas med att man äntligen kunde få träffas, dessutom till ett gemensamt intresse.

Akademistyrelsen vill rikta ett stort tack till alla de som medverkat till att premiärfesten kunde genomföras och ett speciellt tack till alla de sponsorer som också var med om att göra denna Premiärfest möjlig. 

Seminariet stöds av Kulturfonden för Sverige och Finland

Akademistyrelsen
4 april 2022

Vill du se Richards föreläsningsmaterial klicka på länken nedanför


Finlands Svenska Måltidsakademi höll sitt ordinarie vårmöte den 2 april 2022 i Helsingfors på Helsingfors Marthaförenings lokal Hemvrån på Simonsgatan 12 A från klockan 17:00 - 18:00. Under mötet behandlades stadgeenliga frågor, vid mötet var ett 20 tal medlemmar närvarande. Mötet kunde även följas digitalt via Teams.


Seminariet stöds av Kulturfonden för Sverige och Finland 

Finlands Svenska Måltidsakademi firar sin årshögtid.
Premiärfesten där mötet mellan människan och måltiden står i centrum

Det blir föreläsningar, diskussion kring mattradition samt information
om den nybildade föreningen Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.

Föreläsare:
-Måltidsforskaren, Docent i måltidskunskap Richard Tellström,
känd bland annat från Historieätarna i SVT. 

-Matkreatör och kokboksförfattare Tara Junker som studerat matvetenskap
och nutrition vid Uppsala universitet.

Pris: 30 euro

(I priset ingår föreläsningarna och eftermiddagskaffe med salt och sött)

Bindande anmälan


PRESSMEDDELANDE

19.3.2022

Måltiden, människan och mötet - Finlands Svenska Måltidsakademi firar sin första årshögtid med premiärfest 2.4 kl. 13

Medias representanter inbjuds till Finlands Svenska Måltidsakademis första årshögtid där mötet mellan människan och måltiden står i centrum. Premiärfesten bjuder på föreläsningar, diskussion kring mattradition i de svenska delarna av Finland samt information om den nybildade föreningen Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.

Föreläsare under årshögtiden är måltidsforskare, docent i måltidskunskap Richard Tellström, känd bland annat från Historieätarna i SVT, samt matkreatör och kokboksförfattare Tara Junker som studerat matvetenskap och nutrition vid Uppsala universitet. Konferencier för premiärfesten är Carita Wallman Larsson, folkbildare inom mat och trädgård och pensionerad matombudsman.

Efter årshögtiden håller föreningen ordinarie vårmöte.

Tid: Lördagen den 2 april kl. 13.00. Vårmötet inleds cirka kl. 17.00.

Plats: Hemvrån, Helsingfors Marthaförenings möteslokal, Simonsgatan 12 A i Helsingfors

Program:

13.00 Årshögtiden öppnas, konferencier Carita Wallman Larsson, folkbildare inom mat och trädgård, sätter stämningen för dagen

13.15 Eftermiddagskaffe med salt och sött

14.15-16.30 Föreläsningar

- Två men alltjämt ett; matkulturen längs med Bottenhavets stränder

Richard Tellström, måltidsforskare och docent i måltidskunskap


- Våra finlandssvenska mattraditioner, kommer de att förändras i framtiden?

Tara Junker, matkreatör och kokboksförfattare

- tid för diskussion och frågor från publiken

ca 17.00 Avslutning av årshögtiden, inledning av vårmötet

Föreläsarna Richard Tellström och Tara Junker är tillgängliga för intervjuer efter föreläsningarna. Finlands Svenska Måltidsakademis ordförande Max Schulman och sekreterare Christian Tikkanen är även tillgängliga för intervjuer gällande Måltidsakademin.

Varmt välkommen!

Seminariet stöds av Kulturfonden för Sverige och Finland 

Anmälan:

Med tanke på trakteringen ber akademin om förhandsanmälan per den 30 mars till måltidsakademin sekreterare Christian Tikkanen: e-post maltidsakademin@gmail.com eller tfn +47 975 03 673.


Nationella fisksoppans dag firas alltid andra tisdagen i februari

Den Nationella fisksoppans dag firas i Finland alltid andra tisdagen i februari. Låt oss fira denna dag med ett värmande sjöslag där fisken har den givna huvudrollen.

ingredienser för 4 personer:
4 st kokfasta potatisar
2 st morötter
2 st schalottenlök
1 st färsk fänkål
2 st abborrfiléer
1 st mört eller braxenfilé
100 g bäcköring (puronieriä) eller annan röd fisk, dock ej odlad eller importerad.
½ dl finskuren bladpersilja
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
Vatten
salt och peppar


-Putsa och skölj potatisen och moroten under rinnande kallt vatten. Låt skalet sitta kvar. Skala löken och tag bort eventuella dåliga bitar på den färska fänkålen, skär lök, fänkål och rotsaker i lagom små tärningar.
-Lägg det tärnade rotsakerna i en kastrull och fyll på med vatten just så mycket att det täcker. Koka rotsakerna tills det är nästan mjuka.
-Skär all fisken i mindre bitar, storleken på bitarna avgör du själv.
-Lägg all fisk i kastrullen och låt det småputtra i några minuter. Tillsätt eventuellt lite mera vatten, det skall just täcka alla ingredienser.
-Tillsätt den finskurna bladpersiljan, tomatpurén och grädden och låt det få ett hastigt uppkok, salta och peppra och smak av. Serveras rykande varm. Vill du göra soppan ännu lyxigare kan du tillsätta lite lake- eller sikrom strax före servering. Bon appetit.



Finlands Svenska Måltidsakademi kan med stor glädje annonsera att Författaren Nina Weckström och medförfattaren Lukas Hemnell av kokboken Restaurang Plats: Nordisk gastronomi från Hanaholmens kök har tilldelats priset för bästa Nordiska måltidslitteratur 2021 av Sveriges Måltidsakademi och den svenska kokboksstiftelsen. Prisutdelningen skedde den 25 november på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade. Vi är ytterst glada för att en finlandssvensk kokbok har funnit vägen in i den samling av kokböcker som förärats med ett prestigetungt pris utdelat av den Svenska Måltidsakademien.

Den svenska måltidsakademins motivering till prisvinnaren av årets nordiska måltidslitteratur lyder: De nordiska smakerna inspirerar och uppmuntrar till att testa nya kombinationer av de lokala, närodlade och hållbara råvarorna. På restaurang Plats finns en genuin gemenskap och kunskap om mat, smak och kvalitet som skiner över sidorna.

Finlands Svenska Måltidsakademi vill Gratulera Nina Weckström och Lukas Hemnell. 



På grund av den rådande omständigheterna med pandemin har styrelsen bestämt att ordinarie höstmöte avhålls digitalt den 27 oktober 2021.


Du är inbjuden till ett möte med Microsoft Teams

titel: Ordinarie Höstmöte 27 november klockan 13:30 - 16:00 Finsk tid
tid: lördag 27 november 2021 13:30.
ansluta till din dator eller mobilappen

mötet avslutat 27 oktober 2021 kl: 16:03


Finlands Svenska Måltidsakademi rf.
Christian Tikkanen
Sekreterare


Finlandssvenska Matkulturdagen firar 30 år. Läs mera HÄR

För att fira matkulturdagens 30 år första år bjuder Marthaförbundet på en digital liveshow i matkulturens tecken. Alla matentusiaster kan således följa med sändningen hemma i sin egen soffa.

Lördagen den 9.10 klockan 12.00 bjuder Marthaförbundet upp till en direktsänd jubileumsshow på Facebook. Kommunikatör Linn Jung leder programmet tillsammans med matkreatören Tara Junker, hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och ekologirådgivare Anita Storm. Du hör också experterna Yrsa Lindqvist, Solveig Backström, Bo Lönnqvist och Andrea Hasselblatt ge sin syn på var den finlandssvenska matkulturen står idag.

Vi tittar bakåt på de 30 åren vi har jobbat i matkulturens tjänst och vi blickar framåt - vart är den finlandssvenska matkulturen på väg? Vi möter kreatörerna bakom årets splitternya matkulturmagasin "Köttkunskap - Från nos till svans" och vinnaren av årets matkulturpris. Vi bjuder också ett besök på Strömmingsmarknaden där marthorna sprider kunskap under helgen 8.9.10.

Sändningen går ut på Facebook, men också du som inte är registrerad på Facebook kan se sändningen. Tryck "kommer" i evenemanget redan idag! Sändningen bandas, så du som inte har möjlighet att se sändningen i realtid kan se den senare. Följ Marthaförbundets sociala medier för aktuell information om evenemanget.


Svenska litteratursällskapet i Finland 
Brinner du för lokala råvaror, ärvda recept, praktiska huskurer och självhushållning? Redan på 1700-talet var de viktiga hörnstenar i herrgårdshushållet, och det allra bästa sparade man i handskrivna hushållsböcker. Här får vi följa med på en spännande matkulturresa via 1900-talet fram till i dag, och på vägen får vi veta hur det är att laga, och avnjuta, en autentisk sillpudding från 1700-talet. 


Samtal mellan tuggorna med Anders och Tara

Anders Fagerlund och Tara Junker möts i ett samtal om mat som sträcker sig över såväl generations- som regions gränserna. Finns det mer likheter än olikheter? Och framförallt, vad betyder måltidstradition för dem? Samtalet bandades den 4 maj 2021.


Hur kan en 90-årig kokbok vara mer aktuell än någonsin? Vem var egentligen Runa Melander och vad betyder Högvalla för den finlandssvenska matkulturen? Marthaförbundets Elisabeth Eriksson och Karin Lindroos diskuterar finlandssvensk matkultur tillsammans med Yrsa Lindqvist, förste arkivarie på Svenska litteratursällskapet i Finland. Inspelningen är från 2019 när Marthas Kokbok fyllde 90 år. 


Läs mera HÄR

Måltidsforskning:

Måltiden är ett mänskligt socialt fenomen, ett av de mest centrala i livet. Genom gränsöverskridande forskning söks kunskap såväl som social och kulturell förståelse för betydelsen av ätande, smak, bemötande och ledning inom besöksnäring och offentlig sektor ur hållbarhetsperspektiv.  Hotell och restauranghögskolan, Örebro universitet förser oss med det senaste inom måltidsforskning på det internationella planet. Här hittar du allt som handlar om måltidsvetenskap.
Hotell och restauranghögskolan Grythyttan


Grattis på födelsedagen

Den 28 mars 2020 hölls det konstituerande mötet för den organisation som skall främja finlandssvensk matkultur. I dag är det exakt 1 år sedan Finlands Svenska Måltidsakademi grundades. Det är väl knappast någon som hade kunnat tänka sig att året skulle bli ett pandemins år. Ett år som präglades av oundvikliga karantäner och isolationer, någonting som inte alls var så kul.

Men det finns ljuspunkter och den mest uppenbara är våren. Solen börjar värma och dagarna blir längre, naturen den vaknar upp lika tröstefull som alltid. Trots allmänt elände så kommer vi inte undan det faktum att naturens oemotståndliga kraft ger oss styrka och hopp och det känns faktiskt lite bättre.

Nu blickar vi i Finlands Svenska Måltidsakademi framåt i den förhoppningen om att kunna ordna med kursverksamhet, föredrag, seminarier, ja, rätt och slätt evenemang där man fysiskt kan delta och bli mera känd med den Finlandssvenska matkulturen.

Redan till hösten hoppas vi på ett fysiskt möte, ett möte där den finlandssvenska matkulturen står i centrum. Sätt redan nu datumet den 9 oktober bakom öret då firar vi tillsamman med Finlands svenska Marthaförbund den finlandssvenska matkulturdagen, ett 30 års jubileum med allt vad det innebär.

Finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1991 årligen den 9 oktober. Följ med här på vår hemsida det kommer information fortlöpande. Du kan läsa mera om finlandssvenska matkulturdagen på Marthaförbundets hemsida. HÄR


FSMAKApodden är Finlands Svenska Måltidsakademis egen podd. Här kan du lyssna på allt som berör den finlandssvenska matkulturen, vi pratar om mat och måltid, möter personer som är professionella matkreatörer, matentusiaster eller bara älskar god mat, kort sagt alla. I det första avsnittet ger vi er en introduktion över själva podden. Vi hörs!.


Ålands Landsbygdscentrum är ett frivilligt samarbetsorgan för fjorton olika organisationer som bidrar till att utveckla och bredda näringsverksamheten på den åländska landsbygden. Genom rådgivning, utbildning, demoodling och projektverksamhet vill vi inspirera och främja lönsamt landsbygdsföretagande. Tillsammans bildar vi ett centrum för kunskapsuppbyggnad. 


Ny Nordisk Mat Åland
är en referensgrupp som driver mataktiviteter. Gruppen vill stärka Åland som gastronomisk region och vill uppmuntra till samarbete.  


AXGANPODDEN - för dig som producerar mat, köper mat, äter mat, säljer mat, intresserar dig för mat... en podd för ALLA egentligen. Axganpodden handlar om hållbarhetsarbetet i den åländska livsmedelskedjan. Vi står inför stora hållbarhetsutmaningar och sättet som vi producerar mat behöver förändras i grunden. Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi har tagits fram för att skapa en gemensam vision för hur detta ska gå till. 



Aktuellt januari 2021 

Finlands Svenska Marthaförbund. 

Medlemsnytt

Finlands Svenska Marthaförbund och Finlands Svenska Måltidsakademi har en hel del gemensamt inte bara genom språket men också socialt, kulturellt och historiskt, Martha-förbundet och Finlands Svenska Måltidsakademi värnar speciellt om den finlandssvenska matkulturen.  Martha-förbundet har också en hel del olika projekt som lyfter upp viktiga frågor om mat och måltid på lik linje som vi i den Finlands Svenska Måltidsakademin har som vår uppgift. 


Aktuellt juli 2020

#potatis365

Potatis har redan ett tag förutspåtts att bli ett nytt matfenomen, och att finländarna ska återupptäcka potatis vid sidan av pasta och ris.

- Det är dags att potatisen reser sig ur kolhydratträsket, där den hamnade i och med lågkolhydratkosten "karppaus", och återfår den uppskattning den är värd. Därför samlar vi nu branschens aktörer och lyfter potatisen till den position där den, som en smaklig, enkel och trendig råvara, förtjänar att vara, berättar projektets dragarduo Laila Matikainen, ombudsman på Potatisbranschens samarbetsgrupp PAYR, och Suvi Anttila, marknadsförings- och kommunikationsdirektör på ProAgria.


Sommaren är äntligen här med både maskrosor och tjärdoft och vi är inne i den lataste månaden. Vi går in i en härlig högtid för massvis med det finaste Finländska råvarorna med bland annat, spritärter, sockerärter, små och stora gurkor, rödbetor, blomkål, nypotatis, jordgubbar och rabarber allt detta som lockar till kulinariska experiment.

Tänk på att alla dessa spröda och goda grönsaker skall vi behandla med största respekt och ödmjukhet. Överkokning av grönsaker är den största synden. Försök aldrig hålla en kokt grönsak varm mer en några ögonblick. Om man inte serverar den genast, är det bättre att ställa den åt sidan för att värma upp den på nytt. Överdriven kokning och vårdslös varmhållning förstör grönsakernas färg, konsistens och smak och dränerar dem på näring och ödelägger hela deras fräschör.

"En grönsaks högsta önskan samt hälsokost för själen: Ett stycke nyckfull vår. Obegränsade mängder med frisk luft. En handfull intensiva sommardagar, Två åskväder, och en Kärleksfull omtanke". Blandas samman med minnena från en barsk vinter. Serveras dagligen i stora mängder.

Har du några enkla, lätta och goda sommarrecept du vill dela med dig, gå då in på vår Facebook sida https://www.facebook.com/maltidsakademin och dela med dig av dina kulinariska äventyr, sänd gärna även en bild.

Glöm inte bort att sommaren är upplevelsens och förfriskningens tid, att maskrosor även om det är ett ogräs kan tillföra lika mycket glädje som tjärdoften under sommaren.

Finlands Svenska Måltidsakademi önskar alla en riktigt god, skön och smakfull sommar!

Vi ger sista ordet till Carl Anton med ett textutdrag ur visan "Om maskrosor och tjärdoft".

"Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och borde rotas ut...men det är så skönt att sitta och minnas små solar i gräset när sommarn är slut! Jag målade våran brygga med tjära fast det finns impregnering av modernare sort, men det luktar så gott när man kommer nära och den doften behövs när sommarn är kort. För hela året drömde jag, om vår korta sommar drömde jag, och äntligen kom den och jag fick rå om den, då gömde jag, små sommarminnen gömde jag, maskrosor som tändes och tjärdoft som kändes i solen som brändes, gömde jag"!

Finlands Svenska Måltidsakademi
Styrelsen