Om Oss

Finlands Svenska Måltidsakademi grundades den 28 mars 2020 med syftet att främja, visa fram och berätta om den finlandssvenska matkulturens ideal och värderingar, historiska traditioner, samtida tillämpningar av matkulturarvet och idéer om nyskapande innovationer förankrade i traditionen. Det finlandssvenska matkulturarvet innefattar finlandssvenskarnas syn på maträtter, drycker och måltider i både hemmet, på restaurang och det offentliga köket, på råvarornas odlande, fångande och fiskande, samt livsmedelsberedande, i ett historiskt, samtida och framtida perspektiv. Finlands Svenska Måltidsakademi grundades på initiativ av Christian Tikkanen, Richard Tellström och Carita Wallman Larsson. 


Mat-etik

På tal om mat-etik och därtill relaterat beteendemönster sägs det, citat från kokboken "Bordets nöjen" anno 1925 följande: -"Politiker ilar från bordet till sina åligganden, affärsmän slänger snabbt ifrån sig servetten för att ordna med sina pengar, ämbetsmän glömmer att tugga i bekymmer för statens väl och ve.

-Arbetaren skyndar sig från arbetsplatsen och hemmet för att "tugga" i sig arbetar rörelsens kamp och upplopp om klasskillnaderna medan ungdomen jazzar sig bort i allsköns förlorad tomhet." De hemvana, sällskapliga och trygga matvanorna lider under detta evinnerliga och nervösa jaget. Man glömmer att äta och dricka på ett civiliserat sätt". Citat slut.

Ingen kunde ha sagt detta bättre, och betänk att redan i början av 1900-talet var man klok nog att inse detta fenomen, stress med mat, som oacceptabelt. Dåtidens män och kvinnor hade betydligt större moral och etik och inte minst respekt för maten och måltiden än vad dagens människor har.

Livet kräver under alla omständigheter sina pauser där inte minst bordets nöjen och en måltid kan bidra till att skapa en fredlig och festlig färgton över det dagliga arbetet och man har i våra dagar gott av att minnas vad en gammal och erfaren statsman en gång yttrat: "när allt annat slår fel, så får man se till att äta och dricka sig till enighet". Vi får inte glömma denna urgamla moraliska och filosofiskt riktiga balans vid en måltid.


Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)


Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)


Sankt Hildegard av Bingen (1098-1179) abbedissan som anses av gastronomer som måltidens skyddshelgon, År 2012 kanoniserades Hildegard av Bingen av Benedictus XVI och hon utnämndes till kyrkolärare. Hennes intresse för det helande egenskaperna genom mat gör henne till ett mycket modernt "helgon". Hon skrev recept och utvecklade en egen näringsfilosofi som står sig än i denna dag. Hildegard använde Juvenalis ordspråk "mens sana in corpore sano" som sin motto. 

För att främja hälsa och glädje och för att bromsa åldringsprocessen rekommenderade Hildegard av Bingen en diet med livsmedel som hon ansåg vara mest näringsrika bland annat (dinkel, fänkål, kastanjer, kikärter, frukter och grönsaker samt kött från djur som matats med gräs och hö,) och sockret det ansåg hon som ett av djävulens verk. En av hennes fasta principer var att frukosten ska ätas sent och serveras varm, och att en promenad skulle tas efter middagen.

St. Hildegards recept på dinkelkex "Cookies of Joy" förekommer i flera moderna kokböcker än i denna dag som är. Hon uppmuntrade bagare att äta kakorna ofta: "De kommer att minska det dåliga humöret, berika blodet och stärka nerverna," skrev hon.

45 g muskotpulver och 10 g nejlikpulver blandas med 1 kg dinkel mjöl, 500 g rivna mandlar, 500 g smör, 4 ägg och 300 g råsocker till en deg. Låt degen vila kallt och gör kakor som bakas vid 175-200 °C i 10-12 min.


mens sana in corpore sano

"En sund själ i en sund kropp"

(Juvenalis)