Finlandssvenska kokböcker och rariteter

Prisvinnande nordisk måltidslitteratur


2021

Restaurang Plats: Nordisk gastronomi från Hanaholmens kök har tilldelats priset för bästa Nordiska måltidslitteratur 2021 av Sveriges Måltidsakademi och dess biblioteksstiftelse.
Den svenska måltidsakademins motivering till prisvinnaren av årets nordiska måltidslitteratur 2021 lyder: De nordiska smakerna inspirerar och uppmuntrar till att testa nya kombinationer av de lokala, närodlade och hållbara råvarorna. På restaurang Plats finns en genuin gemenskap och kunskap om mat, smak och kvalitet som skiner över sidorna.
Författare är Lukas Hemnell och Nina Weckström


2020

Finlandssvenska Stora Festboken utsågs i kategorin Nordisk måltidslitteratur av Måltidsakademien i Sverige till årets bästa nordiska kokbok 2020. Juryns motivering var: För alla med intresse för finlandssvenska festligheter i vårt kära grannland finns nu den kompletta guiden - skildrad med djupa kunskaper, hög ambitionsnivå och synnerligen glatt humör!
Författare är Anne Bergman och Carola Ekrem.


2019

Smaka på Västnyland utsågs av svenska Måltidsakademien till årets bästa nordiska måltidslitteratur med motiveringen:
"En imponerande kartläggning från ett av Finlands mest matglada och aktiva hörn, där det överallt tycks växa, jäsa, pysa och puttra i matförädlingens tecken. Med entusiasm och viss distans skildras en Slow Food-region med både framgångar och utmaningar.


2018

Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat vann Svenska Måltidsakademins pris i kategorien Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer 2018, med motiveringen:
"Det bonden inte känner igen det äter han inte. Om stadsborna visste vad de äter skulle de genast bli bönder." Berättelser, bilder, platsanknytning, kulturarv och matfestivaler har stor betydelse i den nordiska mat- och restaurangkulturen. Jordnära är en intressant dokumentation av en pågående trend med en öppen framtid.

Författare är, Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch.


2017

MICKES SÖTA blev i kategorien, nordisk måltidslitteratur utsedd av svenska måltidsakademien till årets bästa nordiska kokbok 2017 med motiveringen:
"Michael gillar det söta livet". Inspirationen är stor och här används socker, smör, grädde - och allt blir riktigt gott.

Författare Michael Björklund


2016

MICKES FISK blev i kategorien, nordisk måltidslitteratur utsedd av svenska måltidsakademien till årets bästa nordiska kokbok 2016 med motiveringen:
Vi lär oss att filea, röka och konservera, allt med den stora kunskap som Ålands mästerkock generöst delar med sig av. En vacker bok att använda till vardag och fest.

Författare Michael Björklund

Världens bästa kokbok


2022

Lördagen den 4 juni 2022 utnämndes Hanaholmens kokbok till världens bästa i kategorin restaurangböcker. Priset, Gourmand World Cookbook Awards 2022, mottogs under prisutdelningsceremonin i Umeå av Hanaholmens kökschef Lukas Hemnell, som skapat boken i samarbete med journalisten Nina Weckström och fotografen Robert Lindström.

Kokboken Restaurang Plats - nordisk gastronomi från Hanaholmens kök gavs ut i mars 2021 i samarbete med Förlaget och Teos.

Boken presenterar ett flertal av de för-. huvud- och efterrätter som serveras i Hanaholmens restaurang Plats. Dessutom erbjuder den läsaren en inblick i Hanaholmens verksamhet och arbetet bakom kulisserna: fiskaren som drar upp dagens fångst, kocken som skapat Hanaholmens öl och köttproducenten som jobbar för en ekologisk framtid.

"Efter allt jobb vi satte ner på boken är det glädjande att den fått ett så fint mottagande, både i Sverige och i Finland och nu även på internationell nivå", säger Lukas Hemnell.

Svenska Måltidsakademien i Sverige har tidigare utnämnt boken till Årets bästa måltidslitteratur i kategorin "Nordisk måltidslitteratur" medan Kommittén för Finlands bokkonst prisat boken som en av Finlands vackraste.


2021

Den finlandssvenska kokboken Tack för maten, Mamma! från Ingå har vunnit både den prestigefyllda utmärkelsen Best in The World 2021 i kategorin "Nordic" i den internationella tävlingen Gourmand World Cookbook Awards samt det ultimata priset: Best of the Best of 25 Years, Best Nordic Cuisine Cookbook. Något som inte hänt förut i finlandssvensk kokbokshistoria.

Prisceremonin och galan hölls i Paris sista veckan i november 2021. Gourmand Awards utser årligen världens bästa kok- och dryckesböcker.

Boken Tack för maten, Mamma! är inte "bara" en kokbok utan också en hyllning till lokala råvaror och en hållbar livsstil samt en presentation av den vackra gården Marieberg i Ingå i södra Finland. Författare och fotograf är Daniela Andersson.

Initiativet till boken kom från forstmästare, jägare och grundare till företaget Viltgården Tomas Landers från gården Marieberg i Ingå i södra Finland. Boken är gjord i en hyllning till Tomas mamma Carola Landers kokkonst som baserar sig på egna odlingar, vilt och råvaror från mark, skog och hav.

Första upplagan av boken, som utkom i Finland i december 2020 med Ingå Marthaförening rf. som utgivare, sålde slut på dryga två veckor. En andra upplaga i författarens regi utkom våren 2021 och samtidigt lanserades boken i Sverige.

Finlandssvenska kokböcker


2022

Gulbetor & Ricottamoln. Vare sig planen är söndagsmiddag för hela släkten eller vardagsmat för en hittas det perfekta receptet här! Med Gulbetor och ricottamoln uppslagen på köksbänken kan var och en bli sitt eget livs mästerkock.

Tara Junkers samlingsverk för livsnjutare utgår från Junkers egna matminnen och rena råvaror som är lätta att hitta i varje affär. Tyngdpunkten ligger på grönsaker men i det här opuset hittas också läckra rätter på fisk och skaldjur. Receptiken är rik och genomtänkt utan att vara krånglig. Junkers matlagningsfilosofi utgår från hennes bakgrund som näringsexpert men det allra viktigaste är förstås att njuta! 

Författare Tara Junker


2020

Hushållsbok för Stensböle gård, recept, råd och huskurer från 1700- talet  illustrerar de mångskiftande sysslorna på en herrgård under 1700-talet då självhushållning, arbetsfördelning och praktisk erfarenhet var avgörande. För adelskvinnan som ledde hushållet var en receptbok oumbärlig.

Utgiven av Märtha Norrback


2019

För 90 år sedan publicerades boken Hemhushållningens grunder och en samling recept för matlagning, bakning, konservering m.m. Utgivaren var Finlands svenska Marthaförbund, året var 1929 och författaren Runa Melander.

År 2019 firade Finlands Svenska Marthaförbund sitt 90 års jubileum och den 28 upplagan av Marthas kokbok blev publicerad. 

Marthas kokbok har nu en ny läcker utformning med turkosblått omslag. Innehållet är det samma gamla goda: frikadeller, bondomelett, skepparströmming, struvor... Här finns ett stort antal recept på lättlagad husmanskost.

Utgivare är Finlands Svenska Marthaförbund.
Författare Runa MelanderVärdefulla gamla nordiska kokböcker donerade till akademin 

KOK-KONSTEN som VETENSKAP OCH KONST av Dr CH. EM. HAGDAL. Original första upplaga från 1879.

Dr Charles Emil  Hagdahl (1809-1897) studerade medicin vid Uppsala universitet och är mest känd för sin kokbok: KOK-KONSTEN, en kokbok som blev mycket populär och inflytelserik.

KOK- och HUSHÅLLSBOK av Anna Maria Zetterstrand (1763-1844) den fjärde förbättrade och betydligt tillökade upplagan utgiven av Anna Marias dotter Sophia Maria Zetterstrand år 1883.

KOKBOK II FÖR HEM OCH SKOLA 
av Anna Olsoni. I original och första upplagan från 1901.

Anna var den första finlandssvenska hushållsläraren och gav ut den första finlandssvenska hushållsläroboken år 1892.

Anna Olsonis föräldrar var pastor Adolf Emerik Olsoni och Gustafva Maria Gräsbeck. Anna, som inte hade gått i skolan, studerade till hushållslärare i Sverige, England och Skottland, där hon tog examen som hushållslärare 1890 på ett stipendium som delades ut av Finska kvinnoförbundet.

Efter att ha återvänt till Finland grundade hon 1891 Helsingfors läroverkskola, som drevs av Kvinnoförbundet, och skrev en hushållslärobok för studenter. Hon drev skolan fram till 1894.

Skolan utvecklades så småningom till institutionen för hemkunskap vid Helsingfors universitet.

Kokbok nummer två, KOKBOK II FÖR HEM OCH SKOL med 872 matrecept och 48 afbildningar jämte kort anvisning rörande DUKNING, SERVERING, INLÄGGNINGAR M.M. UTKOM 1901 som en vidareutveckling av den första kokboken, "Kokbok för enkel matlagning".

Anna Olsoni skriver i förordet till denna andra kokbok följande, citat: "Då den af mig utgifna "Kokbok för enkel matlagning" af många ansetts innehålla för få matrecept och därtill af så enkel beskaffenhet, att de på intet sätt kunna tillfreställa fordringarna på en mera komplicerad matlagning, uppstod hos mig tanken på utarbetandet af en receptbok såsom tillägg till ofvannämnda bok". Citat slut.


RECEPT, Handskrivna recept, noteringar och utklipp av Mary Fazer 1940-talet. Här finns av Mary nedtecknat Carl Fazers originalrecept på Fazers kinuski, och Nougat choklad, recept som gått i arv i flera släktled.

KOKBOK för finsmakare och vanliga hungriga av Eva Mannerheim Sparre (1870-1957) original, första upplaga från 1935.

Praktisk kokbok för hemmet av Hanna Kamke från 1910. I förordet skriver Hanna, citat:

" Till Sveriges kvinnor! Ett godt bord, bör vara ett ideal för hvarje matmoder. För uppnående af detta är det icke nog att vara kunnig i matlagning; kännedom om de olika födoämnenas näringsvärde och deras rätta sammansättning, smältbarhet etc. är äfven nödvändig. Förutom dess faktorer erfordras äfven en smakfull serveringskonst, m.m". 

"Alla dithörande kunskaper vinnes lättast genom ett noggrant studium af föreliggande arbete".


Tore Wretman Maten och livet, en biografi över Tore Wretman (1916-2003)  av Mats Ekdahl, utgiven 2013. För flera generationer framstår Tore Wretman som sinnebilden för vällagad mat, lämpliga drycker, råvarornas kvalitet och kunnig servering. Tore Wretman är en av världens främsta gastronomiska förebilder. som har satt djupgående spår även i den finländska mathushållningen.

"Maträtter är som historier, födda av en tillfällighet. De lever i hög grad på muntlig tradition. De lever precis som det goda historierna på att tolkaren är god, har sinne för valörer och förmåga att anpassa historien eller maträtten just efter tillfället då den ska presenteras. (Tore Wretman)

"Jag sysslade med det viktiga: att laga maten, prata med gästerna, sprida trivsel och se till att det blev den rätta stämningen - och hela tiden ligga steget före och skapa nytt". (Tore Wretman)

-Tore Wretman anses bland kockar och kökschefer som en av det största gastronomiska giganterna i världen

INGRID, en biografi över hela Norges Matmor, Ingrid Espelid Hovig (1924-2018) Kock, kokboksförfattare och folkupplysare för mat och näring, av Ingar Sletten Kolloen. Utgiven 2013.  

-Ingrid är en älskad person i Norge. Hennes stämma och glada uppträdande i NRK är en national egendom. Ingrid var den som startade Norges "Fjersynskjøkken" TV-köket redan 1956 under tv:ns första provsändningar som skulle upplysa den norska befolkningen om goda näringsrika måltider och norsk matkultur.

Ingrid tog emot en rad norska och internationella pris genom folkupplysning för mat och näring och blev i 1994 utnämnd till Riddare av 1 klass av St. Olavs Orden. 
"Gjennom hele livet har jeg spist, undervist og skrevet om veldig god mat - men jeg er fortsatt sulten!" (Ingrid Espelid Hovig).

-Ingrid anses bland kockar och kökschefer som en av det största gastronomiska giganterna i världen.