Taste 5/2022

Artikeln har publicerats i Taste 5/2022, s. 54-57


Oktober 2022

Finlandssvenska matkulturdagen 2022 har smak av havet

Den 9 oktober firas den finlandssvenska matkulturdagen för 31 gången. I år går festdagen av stapeln på Föglö på Åland och har en smak av havet.

– I år koncentrerar vi oss på strandväxter, undervattensväxter och smarthfisk, berättar Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare på Finlands Svenska Marthaförbund och styrelsemedlem i Finlands Svenska Måltidsakademi. Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades 1992 på initiativ av Marthaförbundet och firas årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna.

Varje år lyfter Marthaförbundet fram en specifik råvara i samband med matkulturdagen och i matkulturmagasinet som utkommer lagom till festdagen. I samband med matkulturdagen delas även årets matkulturstipendium ut till en matkulturpåverkare.

Men vad är finlandssvensk matkultur egentligen?

Det svenska språkområdet i Finland finns längs med kusten och består av både städer, landsbygd och skärgård. Området har fått matinfluenser från både söder, väster och öster, lite beroende i vilken del av området man befinner sig.

Dels finns det enkel skärgårdsmat med fisk, dels finns det också en herrgårdskultur som har satt sin prägel på vad man äter i de svenska delarna av Finland.

Ett kliv ut i havet

Havets smaker och fisk är något som många finlandssvenskar håller nära hjärtat.

Vilka havssmaker kommer Marthaförbundet med i årets matkulturmagasin?
– I år har vi velat lyfta fram nya smaker som havet och Östersjön har att bjuda på. Det blir spagetti med sudare, blåstångkimchi och röra på kärleksört, mört och nors i olika läckra former. Vi har faktiskt en enorm rikedom i vårt hav, Östersjön, som tyvärr har varit relativt outnyttjad. Smarthfisken kunde oftare utgöra proteinkälla på våra tallrikar både i hemmen och i den offentliga måltiden. Här hoppas jag verkligen vi skärper oss. Det finns ju annat än norskodlad lax, säger Elisabeth.

I matkulturmagasinet får läsaren även fakta om exempelvis fiskekort, pilkning, allemansrätten och hur man fiskar. Dessutom bjuds det på en djupdykning i matkulturen kring Finlands östersjökust ur en historisk synvinkel.

Hur kommer temat med havets smaker att synas i programmet och på tallrikarna under festhögtiden?
– På programmet står bland annat lanseringen av årets matkulturmagasin, årets matkulturpristagare och en läcker tre rätters lunch. Kökschef Victor Eriksson har fått fria händer för att skapa menyn, men vi vet att hans kumpan mångsysslaren Joel Lindholm lovat duka upp havets läckerheter. Jag ser med spänning fram emot vad gästerna bjuds på.

Om du inte har möjlighet att delta i matkulturdagens festligheter på Åland går det ändå bra att i oktober beställa eller ta del av det nya matkulturmagasinet Havets smaker på martha.fi.


Text: Mia Wikström, vice ordförande för Finlands Svenska Måltidsakademi

Läs mer om Matkulturdagen 9.10.2022 på Åland på:
https://www.martha.fi/evenemang/havet-smaker-matkulturdagen-2022-pa-aland